Wat is een e-sigaret?

Wat is een e-sigaret?
Wist je dat er naast tabakssigaretten ook e-sigaretten verkrijgbaar zijn? Deze elektronische sigaret wordt ook wel een damper of vape genoemd. Ga je een elektronische sigaret kopen om minder schadelijk te roken? Dit komt doordat de e-sigaret een bepaalde vloeistof verwarmd, waardoor er damp vrijkomt. Op die manier adem je als roker geen rook, maar damp in. Ben je een roker en vraag jij je af wat een e-sigaret precies is? Dan leggen wij in deze blog uit waar je een e-sigaret aan kunt herkennen en wat dit nou precies is.

Waar bestaat een e-sigaret uit?
Wanneer je een e-sigaret aanschaft, zie je direct dat de elektronische sigaret uit bepaalde onderdelen bestaat. Ten eerste is er de batterij, de batterij zorgt ervoor dat de sigaret elektronisch werkt. De bijgeleverde batterij kun je telkens als deze leeg is, opladen met een oplader die in het pakketje te vinden is. Verder zie je een verstuiver of een verdamper in de e-sigaret zitten. Dit onderdeel zorgt ervoor dat de sigaret verwarmd kan worden. De bijgeleverde driptip is een verwisselbaar mondstukje wat je eens in de zoveel tijd dient te vervangen.

Als laatste zit er altijd een vloeistofpatroon bij de e-sigaret. Hier kun je de e-vloeistof of e-liquid aan toevoegen. De vloeistoffen bestaan uit verschillende bestandsdelen zoals water, bepaalde aroma's, nicotine en propleenglycol of glycerol. Om ervoor te zorgen dat de e-sigaret lang meegaat, is het belangrijk dat je de verschillende onderdelen goed schoonhoudt. Je kunt het vloeistofpatroon eens in de zoveel tijd vervangen, zodat de kwaliteit van de e-sigaret gewaarborgd blijft en je geen smaak verliest.

Hoe maak jij je e-sigaret schoon?
Om ervan uit te gaan dat je e-sigaret een lange tijd meegaat, is er periodiek onderhoud aan het apparaatje nodig. Wanneer je de elektrische sigaret gebruikt, wordt de vloeistof omgezet in damp. In de verdamper kunnen kleine restjes vloeistof blijven zitten, wat uiteindelijk tot een verstopping van de e-sigaret kan leiden. Gelukkig is dit geen ramp, want je kunt elk los onderdeel van je e-sigaret vervangen, mocht dat nodig zijn. Als je e-sigaret niet meer naar behoren werkt, hoef je dus niet meteen een hele nieuwe te kopen.

Je maakt de e-sigaret makkelijk schoon door er lauw of warm water doorheen te laten stromen. Laat de batterij eruit (deze kan niet tegen water) en zorg dat de verdamper is opgedroogd zodat je de restjes vloeistof ziet zitten. Je kunt de verdamper droog krijgen met een stukje papier of de föhn. Je kunt de verdamper ook verhitten zonder vloeistof erin, zodat de achtergebleven vloeistof alsnog verdampt. Voordat je de e-sigaret dan weer gebruikt, moet je de batterij wel volledig opgeladen hebben, anders wordt de batterij lui en moet je die sneller weer vervangen.

Wat is de doelgroep van deze elektronische sigaret?
De e-sigaret wordt door alle lagen van de bevolking gebruikt. Jongeren, ouderen en sommige senioren zijn benieuwd naar de smaak en beleving van een e-sigaret. Je kunt de elektronische sigaret dagelijks roken, maar ook op het moment dat je op een feestje bent of wanneer je uit eten gaat. Het is zowel voor de vaste als voor de gelegenheidsroker geschikt.